3 Cara Mahirkan Diri Dengan Fotografi Perkahwinan?

Saya tahu ramai yang sentiasa berusaha untuk mantapkan kemahiran masing-masing. Salah satu cara yang paling senang untuk buat latihan adalah shoot talent.

Tapi ramai yang salah cara seperti

1. Shoot awek lawa je. Memang la kira perasan gambar kita cantik. Cuba anda shoot yang comel & babam tu? Tengok apa jadi. Time tu barula terasa nak belajar post orang cara betul.

2. Pilih tempat yang memang cantik, tempat yang ramai orang shoot. Ni satu lagi, kata nak mahirkan komposisi, pilih latihan tempat senang, tempat yang dah banyak contoh. Cer shoot bawah jambatan, tengok hasil apa yang jadi.

3. Ni lagi satu, balik-balik shoot sorang je talent. Shoot sorang memang la senang, bantai F1.2 pun masih sharp lagi. Tiba time kajadian time group foto lupa nak tukar aperture sebab time latihan shoot sorang je. Orang buat latihan shoot 5 orang, fahamkan DOF tu lumat-lumat. Tak tahu ke shoot wedding ni ada kala kita shoot portrait 1 atau 2 orang je, ada kalanya group foto.

3 cara ni barula berakai anda masa hari kejadian.
Faham ke faham?

SHARE post ini jika bermanafaat.

Comments