3 Tips Menjimatkan Data Internet Mobile Anda

Geng jurugambar ni, kalau tak menggunakan data untuk hand phone ni boleh kata pelik. Kalau tak macam mana nak tengok gambar-gambar dalam media social, betul kan?

Mana lalu nak harapkan WiFi free je…

Tapi dalam masa yang sama, kita ni perlukan data internet sentiasa. Sembang-sembang dengan rakan foto kita, kata ada yang bayar bill sampai RM200 untuk hand phone je.

Mulanya saya fikir, yela jurugambar kan, mesti banyak data pakai…

Tapikan pernah ke anda semak berapa penggunaan data anda setiap bulan, betul ke setiap masa anda betul-betul menggunakan data yang “unlimited” tu. 

Saya pun ada gunakan data mobile, tapi bila disemak semula, adakalanya tak sebanyak mana pun penggunaan kita tu. 

Tips 1: Kenalpasti Paras Minima Penggunaan

Sebagai pengguna yang bijak, anda mesti tahu berapa keperluan anda sebenarnya. Mungkin bulan ni anda guna banyak, tak bermakna bulan berikut anda gunakan internet yang sama banyak.

Cara yang paling mudah anda semak penggunaan mobile data internet anda adalah dengan menggunakan APPS data monitoring yang ada dalam smart phone anda.

Contohnya apps berikut.

Kita boleh dapatkan detail penggunaan kita. Jadi kita boleh tahu BERAPA MINIMA DATA INTERNET yang kita perlukan.

Selepas itu, kita juga perlu lakukan kawalan penggunaan dalam hand phone kita itu sendiri. 

Tips 2: Manafaatkan “Save Data Setting” Yang Ada

Kebanyakan apps dalam smart phone menggunakan DATA INTERNET. Namun kebanyakan data ini digunakan oleh apps media seperti You Tube, Telegram dan sebagainya. 

Jadi anda boleh menjimatkan data anda dengan memastikan semua media social anda menggunakan “Save Data” supaya penggunaannya dapat di optimakan.  

Contohnya kita tidak perlu download SEMUA media seperti gambar dalam telegram. Kita hanya download gambar tersebut sekiranya perlu sahaja.

Jadi anda perlu kenalpasti setting yang digunakan untuk pastikan penggunaan DATA INTERNET anda dapat diminimakan. Tapi walaupun anda sudah tukar semua setting ini, anda juga perlu kawal kredit atau bill anda. 

Tahukah anda telco di Malaysia (contoh; maxis, celcom, digi) ini menggunakan sistem Pay Per Use (PPU). Dimana walaupun data kouta anda sudah habis digunakan, anda akan terus dikenakan caj berdasarkan penggunaan extra anda.

Ini yang menyebabkan kadang-kalanya bill anda jadi tidak logik. Atau anda tersekat dengan speed internet yang mengarut. Sebab tu adanya pakej telco yang unlimited untuk mengaburi fikirkan anda. 

Ini akan bertambah merugikan anda apabila sebenarnya anda tidak perlukan pun internet semahal itu setiap bulan.

Kan lebih baik anda yang kawal sendiri data internet ini. Bayar mengikut keperluan sahaja.

Sebenarnya ada caranya….

Tips 3: Gunakan Telco Yang Patuh Syariah

Di Malaysia sebenarnya ada satu telco yang sangat memberikan kebebasan kepada penggunanya untuk menikmati semaksima mungkin apa yang telah dibelanjakan.

Dengan anda mengetahui BERAPA PARAS MINIMA data yang anda gunakan secara bulanan, anda boleh lebih berjimat dengan menggunakan perkhidmatan Telco ONEXOX. 

ONEXOX bukan program, sebaliknya ia adalah syarikat telco sama seperti Celcom, Maxis & Digi. Sebab itu kita lihat line phone akan tertulis MY ONEXOX.

Bagaimana telco ini boleh menjimatkan anda?

Semua pengguna ONEXOX akan membeli top up hanya untuk mendapatkan CALL TIME & INTERNET DATA. Jadi semua pengguna ini akan menerima semua ini dalam bentuk MASA & DATA.

Contohnya RM 50 anda boleh dapat membeli 300 minit panggilan & 10 GB data internet.

Selagi masa panggilan & internet tidak digunakan, SEMUA ini hanya akan tersimpan tanpa anda perlu top up semata-mata mahu aktifkan talian anda kerana apabila anda menjadi pengguna ONEXOX, talian anda akan aktif selama 2 tahun 4 bulan atau 850 hari.

SETIAP KALI masa panggilan & data internet ini akan dibawa ke bulan seterusnya selagi mana talian anda aktif. 

Jadi anda hanya top up apabila anda perlu membeli masa panggilan & data internet yang baru.

Mungkin anda gunakan banyak internet bulan ini, jadi anda boleh beli data pada bila-bila masa tanpa rasa was-was sebab data tersebut akan dibawa kehadapan jika tidak digunakan.

ONEXOX ini ada 2 pilihan, sama ada menggunakan prepaid biasa atau Postpaid dengan komitment bulanan atau dipanggil ONEXOX BLACK.

Sekiranya anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut tentang TELCO ONEXOX ini, anda boleh terus WhatsApp saya dengan KLIK di bawah

<<KLIK SINI TANYA ONEXOX>>

<<KLIK SINI TANYA ONEXOX>>